مشاوران دونالد ترامپ بهطور عمومی و خصوصی پیشنهادهایی را برای پایان دادن به جنگ اوکراین مطرح کردهاند که شامل واگذاری بخشهای وسیعی از این کشور به روسیه برای آیندهای نامعلوم است. این پیشنهادها بر اساس تحلیل رویترز از اظهارات آنها و مصاحبه با چندین فرد نزدیک به رئیسجمهور منتخب آمریکا ارائه شدهاند.
پیشنهادهای مشاوران ترامپ: توقف جنگ و مذاکره با روسیه
به گزارش خبرگزاری ماه آزادی، پیشنهادهای سه مشاور کلیدی ترامپ، از جمله نماینده جدید او در امور روسیه و جنگ اوکراین، سرلشکر بازنشسته ارتش، کیث کلوگ، شامل عناصر مشترکی مانند کنار گذاشتن عضویت اوکراین در ناتو است.
مشاوران ترامپ قصد دارند مسکو و کییف را با ابزارهای تشویقی و تنبیهی به مذاکره وادار کنند. از جمله این ابزارها توقف کمکهای نظامی به کییف تا زمانی که با مذاکره موافقت کند. همچنین افزایش این کمکها در صورت امتناع ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، از مذاکره است.
ترامپ بارها در جریان کمپین انتخاباتی خود قول داد که این درگیری تقریبا سهساله را ظرف ۲۴ ساعت پس از مراسم تحلیفش در ۲۰ ژانویه یا حتی زودتر پایان دهد. البته توضیحی درباره چگونگی آن ارائه نکرد.
تحلیلگران و مقامات سابق امنیت ملی نسبت به توانایی ترامپ برای عمل به چنین وعدهای به دلیل پیچیدگیهای این درگیری تردیدهای جدی دارند. با این حال، اظهارات مشاوران او نشاندهنده طرح صلح احتمالی ترامپ برای جنگ اوکراین است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در حالی که همچنان خواهان عضویت در ناتو است، این هفته گفت که اوکراین باید برای بازپسگیری برخی از سرزمینهای اشغالی خود به راهحلهای دیپلماتیک روی آورد.
اما تحلیلگران و مقامات سابق آمریکایی معتقدند که ترامپ ممکن است با عدم تمایل پوتین برای مشارکت روبرو شود. زیرا که آنها در جنگ اوکراین در موقعیت ضعف قرار دارند و پوتین ممکن است با ادامه تصرف زمینهای بیشتر، سود بیشتری ببرد.
چالشهای پیشروی ترامپ در تحقق وعده پایان جنگ اوکراین
یوجین رومر، تحلیلگر ارشد سابق اطلاعاتی آمریکا درباره روسیه که اکنون با اندیشکده بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی همکاری میکند، گفت که پوتین عجلهای ندارد. رومر افزود که احتمالا صبر خواهد کرد. او در ادامه هم مناطق بیشتری را تصرف میکند و منتظر میماند تا ببیند ترامپ چه امتیازاتی ممکن است برای اتمام جنگ اوکراین و کشاندن او به میز مذاکره ارائه دهد. رویترز در ماه می گزارش داد که پوتین این آمادگی را دارد تا جنگ را با یک آتشبس توافقی متوقف کند. البته باید خطوط مقدم فعلی به رسمیت شناخته شوند.
روسیه اکنون کنترل کامل کریمه را در دست دارد. روسیه این منطقه را در سال ۲۰۱۴ بهطور یکجانبه از اوکراین جدا کرد. همچنین حدود ۸۰ درصد از دونباس که شامل دونتسک و لوهانسک است بیش از ۷۰ درصد از زاپوریژیا و خرسون، و بخشهای کوچکی از مناطق میکولایف و خارکف را در اختیار دارد. تمامی این مناطق طی جنگ اوکراین به دست روسیه افتادهاند.