قانونگذاران کره جنوبی روز چهارشنبه پیشنهاد استیضاح رئیسجمهور کره جنوبی، یون سوک یول، را مطرح کردند. این اقدام پس از تصمیم غیرمنتظره یون برای اعلام حکومت نظامی صورت گرفت، تصمیمی که پس از یک تقابل آشوبزده میان پارلمان و ارتش، لغو شد و جایگاه کشور را خدشهدار کرد.
بحران سیاسی جدید در کره جنوبی و استیضاح رئیسجمهور کره جنوبی
به گزارش خبرگزاری ماه آزادی، یون سهشنبه شب حکومت نظامی را اعلام کرد که شامل ممنوعیت فعالیتهای سیاسی و سانسور رسانهها در کره جنوبی، چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا و یکی از متحدان کلیدی ایالات متحده آمریکا بود. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، به رویترز گفت که واشنگتن از این تصمیم اطلاع قبلی نداشت و افزود که انتظار دارد در روزهای آتی با همتای کرهای خود گفتگو کند.
پیامدهای اقتصادی و اعتراضات مردمی به بحران سیاسی کره جنوبی
نیروهای مسلح به ساختمان مجمع ملی در سئول وارد شدند. اما پس از مقاومت کارکنان پارلمان که آنها را با کپسول آتشنشانی متوقف کردند، عقبنشینی کردند. قانونگذاران تصمیم به رد اعلام حکومت نظامی گرفتند و در این میان معترضان هم خارج از پارلمان با پلیس درگیر شدند.
عصر چهارشنبه، گروههای مدنی و کارگری در سئول با روشن کردن شمع خواستار استعفا یا استیضاح رئیسجمهور کره جنوبی شدند. این اعتراضات یادآور تجمعات شمعی گستردهای بود که در سال ۲۰۱۷ به استیضاح رئیسجمهور پیشین، پارک گئون-هه، منجر شد. پس از تجمع، معترضان به سمت دفتر ریاستجمهوری راهپیمایی کردند.
شش حزب مخالف لایحهای برای استیضاح یون به پارلمان ارائه کردند. جلسه عمومی برای بررسی رسمی این لایحه قرار بود نیمهشب چهارشنبه برگزار شود. همزمان رهبر حزب حاکم یون خواستار برکناری وزیر دفاع کیم یونگ-هیون و استعفای کل کابینه شد.
این بحران بازارهای مالی جهانی را متاثر کرد و شاخص بورس کره جنوبی با کاهش ۱.۴ درصدی، زیانهای سالانه خود را به بیش از ۷ درصد رساند و به بدترین بازار بزرگ سهام آسیا در سال جاری تبدیل شد. ارز وون کره هم در نزدیکی پایینترین سطح دو ساله باقی ماند. با این حال، دخالت مقامات کره جنوبی برای تثبیت آن گزارش شد. وزیر دارایی کره با ارسال یادداشتی اضطراری به رهبران مالی جهانی و آژانسهای اعتبارسنجی، اعلام کرد که بازار به طور عادی کار میکند. همچنین تلاشهایی برای کاهش تاثیرات سیاسی در جریان است.