مقامهای بلندپایه آمریکا و چین روز دوشنبه در لندن دیدار کردند تا تلاش کنند یک اختلاف تجاری پرمخاطره را که از تعرفهها فراتر رفت و به محدودیتها بر سر فلزات نادر کشیده شد را، کاهش دهند. اختلافی که میتواند باعث شوک در زنجیره تامین جهانی و کندی رشد اقتصادی شود.
به گزازش خبرگزاری ماه آزادی، در نخستین روز از گفتوگوهایی که احتمالا دو روز به طول خواهد انجامید، مقامهای دو ابرقدرت در کاخ مجلل لنکستر هاوس دیدار کردند. آنها قصد دارند تا مسیر اجرای توافق مقدماتیای را که ماه گذشته در ژنو حاصل شد و برای مدتی تنشها میان واشنگتن و پکن را کاهش داد، هموار کنند. از آن زمان تاکنون، ایالات متحده چین را متهم میکند که در اجرای تعهداتش، بهویژه در زمینه صادرات فلزات نادر، تعلل کرد.
کوین هَسِت مشاور اقتصادی کاخ سفید، روز دوشنبه گفت تیم آمریکا انتظار دارد در موضوع فلزات نادر از چین توافقی رسمی دریافت کند.
آمریکا و چین هر لحظه نزدیکتر به توافق تجاری!
هست گفت که هدف از دیدار امروز این است که مطمئن شویم آنها جدی هستند، اما بهمعنای واقعی کلمه میخواهیم دست بدهند. او در مصاحبهای با شبکه CNBC افزود ما انتظار داریم کنترلهای صادراتی کاهش یابد و صادرات فلزات نادر فورا و در حجم بالا آغاز شود. این مذاکرات در زمانی حساس برای هر دو اقتصاد انجام میشود. در حالی که نشانههایی از فشار ناشی از موج تعرفههایی که ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید در ژانویه اعمال کرد، قابل رویت است.
اطلاعات گمرکی نشان میدهد صادرات چین به آمریکا در ماه مه نسبت به سال گذشته ۳۴.۵ درصد کاهش یافت. این کاهش شدیدترین افت از فوریه ۲۰۲۰ (زمان شروع همهگیری کووید-۱۹ و اختلال در تجارت جهانی) تاکنون محسوب میشود.
در آمریکا هم اعتماد مصرفکنندگان و کسبوکارها بهشدت آسیب دید و تولید ناخالص داخلی در سهماهه نخست سال کاهش یافت. این کاهش عمدتا بهدلیل افزایش بیسابقه واردات برای پیشخرید کالاها قبل از بالا رفتن احتمالی قیمتها بود.
با این حال، تاکنون تأثیر این وضعیت بر تورم کم بوده و بازار کار نسبتاً مقاوم باقی مانده، هرچند اقتصاددانان انتظار دارند طی تابستان نشانههای ضعف بیشتری آشکار شود.
در مذاکرات لندن، اسکات بسنت (وزیر خزانهداری آمریکا)، هاوارد لوتنیک (وزیر بازرگانی) و جیمیسان گریر (نماینده تجاری آمریکا) شرکت دارند. در طرف چینی نیز هیئتی به سرپرستی لی فِنگ، معاون نخستوزیر، حاضر است.
حضور لوتنیک که مسئولیت نظارت بر کنترلهای صادراتی آمریکا را بر عهده دارد، نشان میدهد که فلزات نادر تا چه حد به موضوعی مرکزی تبدیل شدهاند. چین تقریباً انحصار کامل تولید آهنرباهای فلزات نادر را در اختیار دارد، که جزئی حیاتی از موتور خودروهای الکتریکی هستند.