مسیحیان سوریه برای اولین بار پس از سرنگونی دراماتیک بشار اسد در هفته گذشته، در مراسم عادی روز یکشنبه شرکت کردند. این موضوع اولین آزمونی برای اطمینانهایی است که حاکمان جدید اسلامگرا درباره حفاظت از حقوق اقلیتها دادهاند.
اولین حضور مسیحیان سوریه در کلیسا پس از سقوط بشار اسد
به گزارش خبرگزاری ماه آزادی، گروه اسلامگرای هیئت تحریر الشام (HTS) که هفته گذشته به قدرت رسید، تلاش کرد تا به اقلیتها، مخصوصا مسیحیان سوریه، اطمینان دهد که سبک زندگی آنها در خطر نخواهد بود. پیش از سقوط اسد، اقلیتهای مذهبی تاریخی، از جمله مسیحیان سوریه، بهطور آزادانه عبادت میکردند؛ اما برخی از آنها همچنان نگران احتمال حکومت اسلامگرا هستند.
خیابانهای محله باب توما در دمشق، که اکثرا مسیحینشین است، روز یکشنبه با حضور عبادتکنندگانی که از کلیسا بازمیگشتند، پر شد. اما برخی از مسیحیان سوریه همچنان با احتیاط صحبت میکنند.
نگرانی اقلیتها از آینده سوریه تحت حکومت اسلامگرایان
ماها برسا، یکی از ساکنان محلی، پس از شرکت در مراسم عشای ربانی در کلیسای کاتولیک یونانی ملکی گفت:
ما میترسیم، هنوز میترسیم.
برسا گفت از زمانی که HTS یک هفته پیش قدرت را به دست گرفت، بهندرت از خانهاش خارج شد، هرچند چیزی برای نگرانی اتفاق نیفتاده است. او افزود که همه چیز مبهم است. در شهر ساحلی لاذقیه، که مدتها پایگاه قدرت اسد بود، لینا اخراس، منشی شورای کلیسای جامع ارتدکس یونانی سنت جورج مسیحیان سوریه، روز یکشنبه گفت که مسیحیان تحت حکومت اسد از نظر آزادی عقیده راحت بودند، اما اکنون فقط میخواهند در صلح و هماهنگی زندگی کنند.
او در ادامه به رویترز گفت:
(سقوط اسد) کاملا ناگهانی بود؛ ما نمیدانستیم چه انتظاری داشته باشیم… خدا را شکر، اطمینانهای زیادی دریافت کردیم و دیدیم که اعضای کمیته (HTS) با کشیش ما تماس گرفتند. انشاءالله، به زندگی قبلی خود بازمیگردیم و در سوریه زیبای خود زندگی میکنیم.
سوریه خانه اقلیتهای متعدد قومی و مذهبی از جمله مسیحیان، ارامنه، کردها و مسلمانان شیعه است. خانواده اسد خود به فرقه علوی، شاخهای از اسلام شیعه، تعلق دارند، درحالیکه سوریه اکثریت سنی هستند. از طرفی دیگر هم دهها هزار نفر، عمدتا مسلمانان شیعه، طی هفته گذشته به دلیل ترس از آزار و اذیت توسط حاکمان جدید سوریه، به لبنان گریختهاند.
حفاظت از اقلیتهای سوریه موضوع اصلی روز شنبه بود. زمانی که دیپلماتهای ارشد کشورهای عربی، ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا در اردن گرد هم آمدند.