کشور روسیه روز شنبه در پی اختلاف بر سر پرداختها، تامین گاز به اتریش را متوقف کرد؛ اما همچنان به تامین حجم ثابتی از گاز به اروپا از طریق اوکراین ادامه خواهد داد.
توقف صادرات گاز روسیه به اتریش در پی اختلافات مالی
به گزارش خبرگزاری ماه آزادی، پیش از جنگ اوکراین، روسیه بزرگترین تامینکننده گاز اروپا بود. اما اکنون بیشتر مشتریانش را از دست داده است. اتحادیه اروپا تلاش میکند وابستگی خود را به گاز روسیه، مخصوصا پس از انفجار خط لوله نورد استریم به آلمان در سال ۲۰۲۲ کاهش دهد.
حالا یکی از آخرین مسیرهای اصلی گاز روسیه به اروپا، خط لوله که به دوران شوروی برمیگردد و از اوکراین عبور میکند، قرار است تا پایان امسال بسته شود. براساس اعلام اوکراین، کییف نمیخواهد قرارداد پنجساله ترانزیت را که گاز سیبری شمالی را به اسلواکی، جمهوری چک و اتریش میآورد، تمدید کند.
اتریش روز جمعه اعلام کرد که مسکو به آنها اطلاع داد داد که رای داوری به نفع شرکت OMV صادر شده است. یعنی تامین گاز به دلیل تحویلهای انجامنشده به واحد آلمانی آنها توسط شرکت دولتی روسی گازپروم، متوقف خواهد شد.
رگولاتور انرژی اتریش E-Control اعلام کرد که گازپروم از ساعت ۶ صبح روز شنبه تحویل گاز به OMV را متوقف کرده است. این رگولاتوری افزود که قیمتها و تامین گاز به مشتریان اتریشی پایدار خواهد ماند.
شرکت OMV به دنبال بازیابی ۲۳۰ میلیون یورو (معادل ۲۴۲ میلیون دلار) خسارت تعیینشده در داوری از گازپروم است. آنها در همین راستا میخواهند این خسارت را با فاکتورهای مربوط به تحویلهای گاز به اتریش جبران کند.
ادامه تامین گاز اروپا از طریق اوکراین باوجود قطع صادرات به اتریش
گازپروم از اظهارنظر درباره توقف جریان گاز به اتریش خودداری کرد، اما گفت که روز شنبه ۴۲.۴ میلیون متر مکعب گاز به اروپا از طریق اوکراین ارسال خواهد شد. شرکت دولتی اسلواکی SPP اعلام کرد که همچنان گاز از روسیه دریافت میکند و افزود که دیگران هم خرید بیشتری انجام میدهند.
شرکت OMV معمولا حدود ۴۰ درصد از صادرات گاز روسیه از طریق اوکراین را در دست دارد، یعنی حدود ۱۷ میلیون متر مکعب در روز. اپراتور شبکه اتریش AGGM اعلام کرد که اکنون واردات از آلمان یا ایتالیا را جایگزین نمیکند. اتریش پیشتر اعلام کرده بود که ذخایر کافی برای پوشش کمبود دارد.
بحران انرژی در اروپا از ابتدای جنگ روسیه و اوکراین شروع شد. دقیقا همان جایی که کشورهای اروپایی دیگر تمایلی به واردات گاز از روسیه نداشتند. آنها در همین راستا اعلام کردند که کشورهای دیگری را جایگزین روسیه خواهند کرد که یکی از آنها ایران بود. ایران هم در همان سالها اعلام آمادگی کرد، اما با یک پیش شرط. ایران اعلام کرده بود که تنها در حالتی به اروپا گاز صادر خواهد کرد که آنها به برجام بازگردند.
در رسانههای ایرانی هم این موضوع بسیار به چشم میخورد. این رسانهها وعده زمستان سرد اروپا را به صورت مکرر اعلام میکردند. در همین راستا، آمریکا وارد عمل شد و قسمت قابل توجهی از گاز مورد نیاز اتحادیه اروپا را تامین کرد؛ اما کافی نبود. با گذر زمان، کمبود گاز در اتحادیه اروپا باعث شد تا بعضی از این کشورها سراغ تامین مجدد گاز از روسیه بروند. کشور روسیه هم با چند پیش شرط این موضوع را پذیرفت. یکی از این پیششرطها، نپیوستن اوکراین به ناتو بود.