چین روز دوشنبه اعلام کرد که تحقیقات درباره شرکت انویدیا کورپ به دلیل نقض احتمالی قانون ضد انحصار کشور آغاز میکند. این اقدام به طور گسترده به عنوان پاسخی به محدودیتهای جدید آمریکا بر بخش تراشههای چین تلقی میشود.
چین تحقیقات ضد انحصار علیه انویدیا را آغاز کرد
به گزارش خبرگزاری ماه آزادی، بیانیهای که از سوی اداره دولتی تنظیم بازار برای اعلام این تحقیقات منتشر شد، توضیحی درباره اینکه چگونه این شرکت آمریکایی، که به خاطر تراشههای هوش مصنوعی و بازیهای خود شهرت دارد، ممکن است قوانین ضد انحصار چین را نقض کند، ارائه نداد.
در این بیانیه اعلام شد که این سازنده تراشه آمریکایی، انویدیا، همچنین به نقض تعهداتی که در زمان خرید شرکت طراح تراشه اسرائیلی ملانوکس تکنولوژیز انجام داد، متهم است. این تعهدات بر اساس شرایطی بود که تنظیمکننده در سال ۲۰۲۰ برای تایید مشروط این معامله اعلام کرد. پس از اعلام این خبر توسط نهاد نظارتی چین، سهام این شرکت در معاملات پیشازبازار نیویورک ۲.۲ درصد کاهش یافت.
این تحقیقات در مورد انویدیا در حالی صورت میگیرد که آمریکا هفته گذشته سومین دور محدودیتها را در طی سه سال گذشته بر صنعت نیمههادی چین اعمال کرد. این محدودیتها شامل ممنوعیت صادرات به ۱۴۰ شرکت، از جمله تولیدکنندگان تجهیزات تراشه بود.
به نظر میرسد چین قصد دارد به شدت با این اقدامات اخیر مقابله کند. اندکی پس از اعلام محدودیتهای واشنگتن، پکن صادرات مواد معدنی حیاتی گالیوم، ژرمانیوم و آنتیموان به آمریکا را ممنوع کرد.
در همان روز، چهار انجمن برجسته صنعت چین پاسخ نادری را به طور هماهنگ ارائه و اعلام کردند که شرکتهای چینی باید در خرید تراشههای آمریکایی محتاط باشند زیرا دیگر ایمن نیستند و به جای آن از محصولات داخلی بهره ببرند.
تاثیر محدودیتهای آمریکا
انویدیا یکی از شرکتهای بسیاری است که در تنشهای آمریکا و چین گرفتار شد. دور قبلی محدودیتهای صادراتی آمریکا مانع از فروش پیشرفتهترین تراشههای هوش مصنوعی انویدیا به چین شد. همچنین این شرکت را مجبور کرد نسخههای خاصی برای چین طراحی کند که با قوانین صادراتی آمریکا مطابقت دارد.
انویدیا پیش از این محدودیتها، با بیش از ۹۰ درصد سهم بازار، بر بازار تراشههای هوش مصنوعی چین تسلط داشت. اما اکنون با رقابت فزایندهای از سوی رقبای داخلی، بهویژه هواوی رو به رو است. چین حدود ۱۷ درصد از درآمد انویدیا را در سال منتهی به ژانویه تامین میکرد، در حالی که دو سال پیش این سهم ۲۶ درصد بود.
در سال ۲۰۲۰، انویدیا توانست تاییدیه کلیدی چین را برای خرید ملانوکس تکنولوژیز دریافت کند. علیرغم نگرانیهایی که ممکن بود پکن به دلیل تنشهای تجاری آمریکا و چین این معامله را مسدود کند.
تایید پکن شرایط متعددی را برای انویدیا و عملیات ترکیبی آن در چین تعیین کرد. از مهمترین این شروط میتوان به ممنوعیتهای مرتبط با بستهبندی اجباری محصولات، شرایط ناعادلانه تجاری، محدودیتهای خرید و برخورد تبعیضآمیز با مشتریانی که محصولات را جداگانه خریداری میکنند، اشاره کرد.
آخرین باری که چین تحقیقات ضد انحصار را علیه یک شرکت برجسته فناوری خارجی آغاز کرد، در سال ۲۰۱۳ بود که زیرمجموعه محلی شرکت کوآلکام را به دلیل قیمتگذاری بیشازحد و سو استفاده از موقعیت بازار در استانداردهای ارتباطات بیسیم مورد بررسی قرار داد. کوآلکام در نهایت موافقت کرد که جریمهای ۹۷۵ میلیون دلاری برای این موضوع پرداخت کند.