به گفته سه تحلیلگر، ولادیمیر پوتین ممکن است برای انتقام از غرب، در صورت اجازه دادن به اوکراین برای استفاده از موشکهای دوربرد علیه روسیه، اقداماتی نظیر حمله به داراییهای نظامی بریتانیا نزدیک به روسیه یا در بدترین حالت، انجام آزمایش هستهای به منظور نشان دادن قصد خود را در نظر بگیرد. این تهدیدات هستهای میتواند شامل سناریوهای شدیدتری از جمله آزمایشهای هستهای باشد که پیامدهای گستردهای برای امنیت جهانی به همراه خواهد داشت.
گفتگوهای غربی در مورد تسلیحات اوکراین
در حالی که تنشهای شرق و غرب بر سر اوکراین وارد مرحله جدید و خطرناکتری شده است، کیر استارمر، نخستوزیر بریتانیا و جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، روز جمعه در واشنگتن درباره امکان استفاده کییف از موشکهای دوربرد ATACMS آمریکایی یا موشکهای Storm Shadow بریتانیایی علیه اهدافی در روسیه گفتگو خواهند کرد. این گفتگوها در حالی انجام میشود که تهدیدات هستهای روسیه به یک نگرانی جدی تبدیل شده است.
تهدیدات هستهای پوتین و احتمال استفاده از سلاح هستهای
پوتین در واضحترین هشدار خود تا کنون، روز پنجشنبه اعلام کرد که اگر غرب به چنین حرکتی ادامه دهد، به طور مستقیم با روسیه در حال جنگ خواهد بود و این کار ماهیت درگیری را تغییر خواهد داد. او قول داده است که به این موضوع “پاسخ مناسب” بدهد، اما توضیحی درباره این پاسخ نداد. تحلیلگران معتقدند که تهدیدات هستهای پوتین میتواند به آزمایش سلاح هستهای به منظور نشان دادن قدرت و اراده روسیه منجر شود.
تحلیلها درباره اقدامات احتمالی روسیه و تهدیدات هستهای
اولریش کوهن، کارشناس تسلیحات در موسسه تحقیقاتی صلح و امنیت در هامبورگ، گفت که نمیتواند احتمال ارسال پیامی هستهای از سوی پوتین را رد کند. او در مصاحبهای گفت: “این میتواند تشدیدی دراماتیک از درگیری باشد. زیرا سوال این است که پوتین پس از این چه گزینههایی برای واکنش دارد، اگر غرب همچنان ادامه دهد، به جز استفاده واقعی از سلاح هستهای؟” تهدیدات هستهای روسیه میتواند شامل سناریوهایی باشد که جهان را در شرایط بحرانی قرار دهد.
بازخوردهای بریتانیایی و واکنشهای روسیه
در صورت وقوع این سناریو، مسکو احتمالاً اعلام خواهد کرد که لندن از جنگ نیابتی با روسیه به حمله مسلحانه مستقیم تغییر کرده است، اگر به اوکراین اجازه دهد تا موشکهای Storm Shadow را به سمت روسیه پرتاب کند. سرگئی مارکوف، مشاور سابق کرملین، پیشبینی کرد که روسیه ممکن است سفارت بریتانیا در مسکو و سفارت خود در لندن را ببندد و به پهپادها و جنگندههای بریتانیایی نزدیک به روسیه، برای مثال بر فراز دریای سیاه، حمله کند. این تهدیدات هستهای میتواند به شدت بر تنشها افزوده و بحران را تشدید کند.
گزینههای پیش روی روسیه و ناآرامیهای احتمالی
به جز تهدیدات هستهای یا حملات به داراییهای بریتانیایی، واکنشهای پیشبینیشدنیتر ممکن است شامل افزایش حملات روسیه به زیرساختهای غیرنظامی اوکراین باشد. مانگوت پیشبینی کرد که کییف بار اصلی واکنش نظامی روسیه را تحمل خواهد کرد و اقدام به تشدید “عملیاتهای هیبریدی” مانند خرابکاری در اروپا یا دخالت در کمپینهای انتخاباتی ایالات متحده، از دیگر گزینههای پیشروی روسیه است. این اقدامات میتواند به تشدید تهدیدات هستهای نیز منجر شود.