کمی بعد از ساعت ۸ شب در تاریخ ۸ مه، شعلههای قرمز در آسمان شب بر فراز شهر شمالی جامو در هند ظاهر شدند، در حالیکه سامانههای پدافند هوایی این کشور به سمت پهپادهایی از پاکستان همسایه آتش گشودند.
به گزارش خبرگزاری ماه آزادی، ارتشهای هند و پاکستان طی دههها درگیری، از جنگندههای پیشرفته، موشکهای متعارف و توپخانه استفاده کردهاند، اما چهار روز نبرد در ماه مه، نخستین باری بود که دهلی نو و اسلامآباد به صورت گسترده از پهپادها علیه یکدیگر استفاده کردند.
این درگیری پس از آن متوقف شد که آمریکا اعلام کرد در برقراری آتشبس میانجیگری کرده است، اما به گفته منابع رویترز – شامل ۱۵ نفر از جمله مقامهای امنیتی، مدیران صنعت دفاعی و تحلیلگران در هر دو کشور – قدرتهای جنوب آسیا که در سال گذشته بیش از ۹۶ میلیارد دلار برای دفاع هزینه کردهاند، اکنون درگیر یک رقابت تسلیحاتی پهپادی شدهاند.
اینک نبرد پهپادی هند و پاکستان!
دو نفر از این منابع گفتند که انتظار دارند استفاده از پهپادها میان این دو کشور هستهای افزایش یابد، چرا که حملات محدود با پهپاد میتواند بدون به خطر انداختن جان نیروهای انسانی یا ایجاد تشدید کنترلناپذیر، اهداف را مورد حمله قرار دهد.
هند قصد دارد سرمایهگذاری زیادی در صنعت داخلی انجام دهد و ممکن است طی ۱۲ تا ۲۴ ماه آینده تا ۴۷۰ میلیون دلار برای پهپادها هزینه کند – تقریبا سه برابر سطح پیش از درگیری – به گفته «سمیت شاه» از فدراسیون پهپاد هند که نماینده بیش از ۵۵۰ شرکت است و بهطور منظم با دولت در ارتباط است.
این پیشبینی در حالی مطرح شد که هند در ماه جاری با بودجه اضطراری حدود ۴.۶ میلیارد دلاری برای خریدهای نظامی موافقت کرد. دو مدیر دیگر هم این برآورد را تایید کردند. دو مقام هندی مطلع گفتند ارتش هند برنامه دارد بخشی از این بودجه اضافی را صرف پهپادهای رزمی و شناسایی کند.
فرآیندهای خرید دفاعی در هند معمولا سالها زمان میبرد، اما «ویشال ساکسنا» معاون شرکت فناوری پهپادی هندی ideaForge گفت اکنون مقامها با سرعتی بیسابقه از تولیدکنندگان پهپاد برای آزمایش و ارائه نمایش دعوت میکنند. در سوی دیگر، نیروی هوایی پاکستان در تلاش است تا با هدف جلوگیری از بهخطر انداختن هواپیماهای گرانقیمت خود، پهپادهای بیشتری تهیه کند.
آیا آتشبس نزدیک است؟
در درگیریهای اخیر، هر دو کشور از جنگندههای نسل ۴.۵ پیشرفته استفاده کردند. اما اسلامآباد که با کمبود بودجه روبهروست، تنها حدود ۲۰ جنگنده چینی J-10 در اختیار دارد. از طرفی دیگر هم هند میتواند حدود ۳۶ جنگنده رافال به میدان بفرستد.
براساس اعلام ایشی ماجومدار، پاکستان احتمالا روابط موجود خود را گسترش خواهد داد. در واقع آنها قصد دارند تا همکاریهایشان با چین و ترکیه را برای توسعه پژوهش و تولید داخلی پهپادها افزایش دهد.
براساس اطلاعات یک منبع پاکستانی، اسلامآباد به همکاری با شرکت دفاعی ترکیهای بایکار تکیه دارد که پهپاد YIHA-III را بهصورت محلی مونتاژ میکند. او همچنین افزود که میتوان هر واحد از این پهپاد را ظرف دو تا سه روز در داخل کشور تولید کرد.
ارتش پاکستان از پاسخگویی به سؤالات رویترز خودداری کرد. وزارت دفاع هند و شرکت بایکار هم به درخواستها برای اظهار نظر پاسخ ندادند. والتر لادویک سوم گفت که هند و پاکستان حملات پهپادی را روشی برای اعمال فشار نظامی بدون تحریک فوری به تشدید گسترده میدانند.
او افزود که پهپادها به رهبران این امکان را میدهند که عزم خود را نشان دهند، تاثیرات قابل مشاهدهای ایجاد کنند. همچنین انتظارات داخلی را بدون اینکه هواپیماهای گرانقیمت یا خلبانان را در معرض خطر قرار دهند، مدیریت کنند.
با این حال، چنین درگیریهایی کاملاً بدون ریسک نیستند. لادویک خاطرنشان کرد کشورها ممکن است از پهپادها برای حمله به مناطق مورد مناقشه یا پرجمعیت استفاده کنند.